Tilbake

Brakyterapi ved munnhulekreft Brakyterapi er en type strålebehandling som gis ved at radioaktive kilder plasseres inn i eller tett ved svulsten. Prinsippet brukes oftest ved svulster i hode-halsregionen. Brakyterapi gis enten alene eller etter ekstern strålebehandling. Det er svulstens beliggenhet som avgjør dette.

Hvordan forbereder jeg meg?

Brakyterapi innebærer de samme forberedelser som ved operative inngrep fordi det gis lokal bedøvelse eller full narkose avhengig av svulstens beliggenhet. Du må ikke spise fast føde de siste 6 timene før behandlingen. men du kan drikke vann og klare væsker som te, kaffe, brus og saft fram til 2 timer før du skal til behandling. Sukkersykepasienter følger eget opplegg. 
Du må også gjennomgå EKG og røntgen av lunger (se egne informasjonsdokumenter). Før inngrepet får du som regel snakke med en anestesilege . Hvis du ønsker kan du få beroligende medikamenter kvelden før og samme morgen.

Hvordan foregår behandlingen?

Ved hjelp av hule nåler legger vi tynne plastrør inn i svulsten. Dette gjøres på operasjonsavdelingen. Inn i disse plastrørene legger vi kobbertråder som etterlikner de radioaktive kildene. Deretter tas røntgenbilder i to plan og eventuelt CT. På denne måten får vi plassert strålekildenes posisjon i forhold til svulsten. Dette er viktig for å kunne beregne dosefordelingen rundt kildene. Det er denne dosefordeling som bestemmer hvor lenge du skal ligge med de radioaktive kildene på plass.

Etter at dette er gjort blir kobbertrådene erstattet med Iridiumkilder (radioaktive tråder) på sengeposten. Fra dette øyeblikket er du radioaktiv, og vil bli holdt i isolasjon på enerom, spesiallaget for formålet.

Hvor lenge varer behandlingen?

Isolasjonsperioden avhenger av hvor lenge strålekildene skal ligge inne, det vil si fra 2 til 5 dager. Det er lege i samarbeid med strålefysiker som avgjør dette.

Gjør det vondt?

Selve strålebehandlingen er ikke smertefull. Derimot kan plastrørene gi et visst ubehag (hevelse og spreng) grensende til smerter. Dette vil bli lindret ved hjelp av smertestill

Hvilke forholdsregler må tas?

Under isolasjonsperioden vil du hele tiden bli nøye overvåket av personalet. Personalet må beskytte seg mot stråling i rommet og vil hovedsakelig oppholde seg bak 

blyskjerm og ellers avpasse tiden. Det er satt opp kamera inne på rommet slik at du overvåkes selv om personalet ikke er tilstede på rommet. Reservasjon mot dette er mulig.

Avhengig av hvor plastrørene er plassert vil du kunne spise og drikke normalt, eventuelt ha behov for ernæringssonde gjennom nesen.

Når det gjelder besøk må barn og gravide holde seg borte fra rommet på grunn av strålefaren. Voksne kan være på besøk inntil en ½ time per dag, men bør ikke sitte for nær strålekilden. Stråledosen avtar med avstanden. Blyskjermen inne på rommet kan også brukes av besøkende. Alle som skal på besøk må henvende seg på vaktrommet før de går inn. Det vil ellers henge en lapp på døren som indikerer radioaktivitet.

Hvilke bivirkninger gir behandlingen?

Strålereaksjonen etter brachyterapi er ofte kraftigere enn etter ekstern strålebehandling. På den annen side er det bestrålte området mindre enn ved ekstern strålebehandling.

Strålereaksjonen viser seg i form av et fuktig gult belegg over slimhinner, eventuelt fuktig, rød hud. Dette behandles best med saltvannsomslag. Det kan også oppstå infeksjon som må behandles med antibiotika. Ved mistanke om infeksjon bør man søke lege, som kan avgjøre om det skal gis antibiotika eller ikke.

Strålereaksjonen kommer gjerne en til to uker etter avsluttet strålebehandling, og kan vare fra en til flere uker avhengig av hvilken dose som er gitt. Etter hvert som strålereaksjonen avtar, vil slimhinne og hud gjenoppbygges, selv om de har fått en varig skade som gjør dem lettere såbare i ettertid. For eksempel er det mange som opplever kulde i det bestrålte området sterkere enn før strålebehandling.